Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto

Nuoriso- ja yhteisöohjauksen osaamisala

Nuoriso- ja yhteisöohjaaja

Nuoriso- ja yhteisöohjaaja suunnittelee, järjestää ja ohjaa toimintaa erilaisille ryhmille, kuten kouluikäisille, nuorille, erityisryhmille, aikuisille tai ikäihmisille. Työ on ohjaus-, opastus- ja tukityötä, jonka ytimessä on osallisuuden lisääminen sekä yhdenvertaisuus. Monipuolisten ohjausmenetelmien käyttäminen erilaisissa työympäristöissä osa nuoriso- ja yhteisöohjaajan ammattitaitoa.

Varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisala

Lastenohjaaja

Lastenohjaaja työskentelee varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toimintaympäristöissä, kuten päiväkodissa, perhepäivähoidossa ja avoimessa varhaiskasvatuksessa. Lastenohjaaja voi työskennellä myös kouluikäisten lasten sekä perheiden kanssa tehtävässä työssä. Työssä keskeistä on varhaiskasvatuksen pedagogiikan osaamisen sekä erilaiset ohjaus- ja kasvatusmenetelmät.

Hae kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoon

Koulutuksen laajuus: 180 osaamispistettä

Yhteishaku: 20.2.202419.3.2024. Lue lisää opintopolku.fi-palvelussa

Jatkuva haku: sähköinen hakulomake

Opiskelupaikka: Kanneljärven Opisto ja työpaikalla järjestettävä koulutus

Opetustapa: lähiopetus ja työpaikalla järjestettävä koulutus (koulutus- tai oppisopimus)

Hinta: koulutus on kaikille maksuton.

Lisätietoja: koulutuspäällikkö Kati Blomqvist

kati.blomqvist@kannelopisto.fi, 044 713 5971

Mitä on opiskelu ammatillisessa koulutuksessa?

Kanneljärven Opistolla opiskelu on toiminnallista ja työelämälähtöistä. Jokaiselle opiskelijalle tehdään oma henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jonka mukaan opinnot etenevät. Perustutkinnon suorittaminen kestää yleensä 2-3 vuotta. Kestoon vaikuttavat opiskelijan aiemmin hankittu osaaminen, koulutustausta, tavoitteet sekä tutkinnon suorittamistapa. Voit aina haluttaessasi opiskella myös tutkinnon osia, jos koko tutkinto ei ole sinulle sopiva tavoite. Opintoihin kuuluu lähiopetusta Kanneljärven Opistolla sekä työpaikalla järjestettävää koulutusta koulutus- tai oppisopimuksella. Yhteisiä tutkinnon osia voi suorittaa myös verkko-opintoina.

Hakeminen

Ammatilliseen koulutukseen on jatkuva haku, ja opiskelun voi aloittaa joustavasti pitkin vuotta. Lisäksi koulutukseen voi hakea valtakunnallisen yhteishaun kautta. Myös oppisopimuskoulutukseen hakeudutaan näitä kahta väylää pitkin.

Siirry yhteishakuun opintopolku.fi sivustolle tästä.

Siirry jatkuvaan hakuun tästä.

Hakijat osallistuvat valintahaastatteluun, jossa arvioidaan hakijan soveltuvuus alalle. Oppisopimusopiskelijan alalle soveltuvuudesta vastaa työnantaja. Tutustu Kanneljärven Opiston Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon jatkuvan haun opiskelijakriteereihin tästä! Yhteishaun opiskelijavalinnassa noudatetaan valtakunnallisia yhteishaun valintaperusteita.

Hakukelpoisuus

Jatkuvassa haussa opiskelemaan voi hakea jokainen peruskoulun tai sitä vastaavat opinnot suorittanut henkilö. Myös oppisopimusopiskelijat ja henkilöt, joilla on aiempi ammatillinen tutkinto, hakevat jatkuvassa haussa.

  • Yhteishaussa opiskelemaan voi hakea sellainen henkilö, joka on suorittanut samana keväänä peruskoulun, lukion tai vastaavat opinnot ja jolla ei ole aiempaa toisen asteen ammatillista tutkintoa.

Muuta huomioitavaa: 

Kasvatus- ja ohjausalan perus- ja ammattitutkinnossa noudatetaan SORA-säädöksiä (voimassa 1.1.2012 alkaen). Niiden tavoitteena on parantaa koulutuksen ja sen jälkeisen työelämän turvallisuutta. SORA-säädökset koskevat opiskelijaksi ottamista sekä opiskeluoikeuden peruuttamista ja palauttamista.

Kasvatus ja ohjausalan perustutkinnon tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset:

  • Opiskelijaksi ei voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä, jos lain ammatillisesta koulutuksesta (531/2017) 81 §:ssä tarkoitettuihin tutkintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa.

  • Henkilön terveydentilan tai toimintakyvyn osalta tulee arvioida mahdollisten sairauksien aiheuttamat rajoitteet ja sairauksien yksilöllinen hoitotilanne.

Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla:

  • sellainen psyykkinen tai fyysinen sairaus tai vamma, joka estää käytännön työtehtäviin osallistumisen kuten psykoottistasoinen oireilu tai vakavasti toimintakykyä laskeva masennus, vakava sosiaalisten tilanteiden pelkotila tai kommunikaation ja viittomisen estävä sairaus tai vamma

  • muu sairaus tai vamma, joka vaarantaa opiskelijan oman, asiakkaan tai muiden käytännön työtehtäviin osallistuvien tai niissä työskentelevien terveyden tai turvallisuuden

  • päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus.

Voit ladata määräyksen tästä.

Opiskeluun ja alalla työskentelyyn liittyy myös merkittävissä määrin alaikäisten parissa työskentelyä. Tästä syystä kaikilta opiskelijoilta tarkistetaan rikosrekisteriote ennen opintoihin kuuluvaa työpaikalla järjestettävää koulutusta. Rikosrekisterimerkintä voi olla este opiskelulle (arviointi tapahtuu aina aidossa työympäristössä) tai työllistymiselle ja siitä on ilmoitettava oppilaitokselle.

Kustannukset

Toisen asteen ammatillinen perustutkintokoulutus on opiskelijalle maksutonta. Oppivelvollisuusikäisille Opiston asuntolassa asuminen, ruokailut ja opiskeluvälineet ovat maksuttomia. Muut kuin oppivelvollisuusikäiset vastaavat opiskelumateriaaleista ja -välineistä itse (esim. kannettava tietokone tai muu tiedonhakuun ja tekstinkäsittelyyn soveltuva laite).

Oppisopimusopiskelijat ovat palkansaajia ja maksavat opiskelumateriaaleista ja -välineistä itse sekä ruokailusta ja asumisesta hinnaston mukaisesti. Linkki hinnastoon.

Asuminen

Miltä tuntuisi aloittaa kouluaamu aamu-uinnilla – vaikka vuoden ympäri? Tai käydä päivänpäätteeksi frisbeegolfaamassa tai melomassa? Kanneljärven Opiston ympäristö tarjoaa luonnonläheistä ja yhteisöllistä asumista opiskelija-asuntolassa, joka sijaitsee samassa rakennuksessa oppilaitoksen kanssa. Asuntolassa työskentelee kaksi asuntolaohjaajaa, jotka järjestävät yhdessä opiskelijoiden kanssa vapaa-ajantoimintaa. Asuntolaohjaajat ovat opiskelijoiden käytettävissä, tarvitsit sitten kuuntelevaa aikuista, neuvoja haastaviin tilanteisiin, kokkausvinkkejä tai vaikkapa korttipelikaveria. Asuntolassa majoitutaan useimmiten jaettuihin soluhuoneisiin ja asuminen opistolla tapahtuu pääsääntöisesti maanantaista perjantaihin. Viikonloppuasuminen on maksullista ja mahdollista vain poikkeustapauksissa.

Lue lisää asuntolasta tästä!

Opiskele lastenhoitajaksi oppisopimuksella!

Tervetuloa opiskelemaan varhaiskasvatuksen pedagogiikkaa sekä lasten kasvuun, kehitykseen ja oppimiseen vaikuttavia tekijöitä. Saat myös työkaluja perheiden kanssa tehtävään yhteistyöhön. Jos suoritat koko kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon, saat lainmukaisen kelpoisuuden toimia varhaiskasvatuksen lastenhoitajana. Oppisopimusryhmä alkaa, jos vähintään 15 opiskelijaa aloittaa tutkinnon suorittamisen. 

Kustannukset: Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksutonta, mutta ruokailut ja majoitus ovat maksullisia. Linkki hinnastoon. 

Lisää tietoa koulutuksesta: Ammatillinen opettaja Emilia Kotonen 

emilia.kotonen@kannelopisto.fi, p. 044 4890789  

HUOM! Oppisopimuskoulutuksen voi suorittaa myös yhteistyössä Turun oppisopimustoimiston kanssa.