Osaamisen näytöllä opiskelija osoittaa ammattipätevyytensä. Osaamisen näyttöön on hyvä valmistautua ajoissa ja huolellisesti ja se on syytä aikatauluttaa ja suunnitella kunnolla. Näyttöön valmistautumisessa on keskusteltava sekä työpaikkaohjaajan että ohjaavan opettajan kanssa. Keskusteluiden avulla muun muassa valmennetaan sekä varmistetaan että opiskelijalla on vaadittava osaaminen näytön suorittamista varten.
Henkilökohtaista suunnitelmaa tehtäessä ja/tai koulutus-/oppisopimusta solmittaessa suunnitellaan tutkinnon osan oppiminen työssä sekä näytön ajankohta ja työtehtävät, joissa osaaminen osoitetaan. Eli ensin hankitaan puuttuva osaaminen ja sitten osaaminen näytetään sovitussa näytössä.
Työpaikkaohjaajan kanssa käydään aika ajoin keskustelua osaamisesta, onko osaamista riittävästi näyttöä varten. Opiskelijan ja/tai työpaikkaohjaajan on hyvä olla yhteyksissä ohjaavaan opettajaan aina kun osaamisen hankkimisessa tai näyttöön valmistumisessa on kysyttävää.
Osaaminen osoitetaan suunnitelluissa ja ajallisesti rajatuissa todellisissa työtehtävissä työpaikalla (NÄYTTÖ). Jos jokin osoitettava asia ei tule esiin työtehtävissä, voi osaamista lisäksi osoittaa dokumentoinnilla (opiskelijan itse tekemät kirjaukset, suunnitelmat, nettisivut, videoinnit yms.), joista osaaminen tulee esiin. Arviointia edeltävässä keskustelussa voi opiskelija avata lisää omaa osaamistaan.
Näyttöön liittyviä dokumentaatioita ovat esimerkiksi opiskelijan itsensä tekemät tavoitteelliset suunnitelmat retkestä, projektista ja kerho-ohjauksista tai pohdinta lakien vaikutuksesta työtehtävissä sekä linkit opiskelijan tekemiin nettisivuihin tai blogeihin.