Ajankohtaista

Mitä minun tulisi tietää kymppiluokasta?

28.7.2020 14:28:09 / by Juulia Vesterinen

Kymppiluokka Kanneljärven opisto

Kaikki ovat kuulleet kymppiluokasta, mutta harva tietää mitä lukuvuoden aikana todella tehdään ja millaista porukkaa kympillä opiskelee. Kokosimme alle vastaukset yleisimpiin kymppiluokkaan liittyviin kysymyksiin sekä tietoa opistomme koulutustarjonnasta kymppiluokan suhteen! 


Mikä kymppiluokka on?
Kymppiluokka on puhekielessä vakiintunut ilmaisu perusopetuksen lisäopetukselle, jota tarjoavat sekä kunnat että kansanopistot. Kymppiluokan tarkoituksena on tarjota opiskelijalle mahdollisuus kerrata oppiaineita ja korottaa siten arvosanoja mieluisan jatko-opintopaikan saamiseksi. Kymppiluokka on maksuton ja sen suorittanut henkilö saa itselleen todistuksen lisäopetuksesta.

 

Kuka voi hakea kymppiluokalle?

Kymppiluokalle voivat hakea kaikki henkilöt, jotka ovat saaneet suomalaisen koulun päättötodistuksen kymppiluokan hakuvuonna tai sitä edellisenä vuonna. Jos olet siis hakemassa kympille esimerkiksi vuoden 2020 kesällä, sinulla tulee olla joko vuonna 2020 tai 2019 saatu perusopetuksen päättötodistus.  

 

Jäin ilman päättötodistusta, voinko hakea kympille?

Ilman perusopetuksen päättötodistusta ei voi hakea kymppiluokalle. Jos jäit ilman päättötodistusta, olet tervetullut hakemaan meidän ”vauhdilla valmiiksi” ryhmäämme, jossa voit suorittaa loppuun peruskoulusi. Vauhdilla valmiiksi ryhmän jälkeen voit esimerkiksi hakea esimerkiksi opistovuoteen vielä korottamaan arvosanoja tai hakea suoraan toisen asteen opintoihin.

 

Millaista kymppiluokkaopetusta Kanneljärven opisto tarjoaa?

Siinä missä kunnallisilla kympeillä keskitytään lähtökohtaisesti ysiluokan oppiaineiden kertaukseen, Kanneljärven kymppiluokalla voi kerrata koko yläasteen oppiaineita. Meillä jokainen kymppiluokkalainen saa räätälöidyn opetussuunnitelman, mikä antaa nuorelle mahdollisuuden keskittyä valitsemiinsa oppiaineisiin.

Kanneljärven opisto tarjoaa kymppiluokan käymiseen kolme erilaista vaihtoehtoa riippuen opiskelijan tarpeista: 

1. Perinteinen kymppiluokka, eli ns. kansanopistokymppi

Kenelle tarkoitettu?
Perinteiselle kymppiluokallemme tullaan monenlaisista syistä. Jonkun kohdalla tavoitteena voi olla huippulukio, jota varten tiettyjen aineiden kasit pitää korottaa vielä yseiksi. Toinen taas saattaa kaivata miettimisaikaa oikean jatko-opintopolkunsa löytämiseksi, ja haluaa käyttää vuotensa hyödyllisesti samalla numeroita parannellen. 

 

2. Taidekymppi, eli kuvataidepainotteinen kymppiluokka

Kenelle tarkoitettu?
Kuvataidekymppimme opiskelijat ovat kiinnostuneita taideaineista ja heillä voi olla tavoitteena opiskelupaikka taidealan ammattikoulussa tai taidepainotteisessa lukiossa. Taideaineiden lisäksi myös kuvataidekympillä petrataan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan valittujen lukuaineiden numeroita. 

 

3. S2 -kymppi, eli suomi toisena kielenä -kymppiluokka
Kenelle tarkoitettu? 
S2-kymppiläiset ovat maahanmuuttajataustaisia henkilöitä, joille suomi ei ole ensimmäinen äidinkieli. S2 -kympin opiskelijoilla on usein jatkotähtäimenä lukio-opinnot. Lukuvuoden tavoitteena on oppiaineikohtaisen suomen kielen kehittäminen. 

 

En tarvitse kertausta kaikissa lukuaineissa, sopiiko kymppi minulle?

Kanneljärven opistolla jokaiselle kymppiluokkalaiselle laaditaan aina henkilökohtainen opetussuunnitelma. Koska tavoitteena on, että opiskelija saisi meillä viettämästään lukuvuodesta kaiken tarvitsemansa hyödyn irti, pääsee opiskelija itse suoraan vaikuttamaan kymppiluokkansa painopisteisiin. Jos esimerkiksi matikka on sujunut yläkoulussa mainiosti, mutta kielten numeroissa on parantamisen varaa, on selvää että kympillä ei kannata keskittyä matikkaan vaan kielten opiskeluun. Meillä kymppi on aina opiskelijaa varten! 

 

Mitkä ovat kymppiluokan valintakriteerit? 

Kanneljärven opiston kymppiluokan ainoa valintakriteeri on hakujärjestys. Kannattaa siis toimia ripeästi, sillä saamme tavallisesti enemmän hakijoita kuin meillä on tarjota aloituspaikkoja! Toisin kuin moni luulee, ysiluokan arvosanoilla ei ole merkitystä suuntaan tai toiseen kymppiluokalle haettaessa. 

 

Voivatko ysiluokan päättötodistukseni numerot huonontua kymppiluokan aikana?

Kympin aikana päättötodistuksesi numerot voivat ainoastaan nousta. Jos siis keskityt kympillä esimerkiksi kieliin, jonka vuoksi historian numerosi laskee ysiluokan numerosta, otetaan toisen asteen hauissa huomioon vain ysiluokan historian numerosi. Hakiessasi toisen asteen opintoihin valitaan ysiluokan ja kympin todistuksista jokaisen aineen kohdalla paras numerosi. Kymppiluokalla voit vain onnistua! 


Miksi opiskelijat onnistuvat korottamaan numeroitaan kymppiluokan aikana?
Asiansa osaavien opettajien lisäksi koulumenestykseen vaikuttaa paljon myös luokan ja koko koulun ilmapiiri. Voi olla, että kympille hakeutuva nuori on ollut yläkoulussa esimerkiksi yksinäinen, mikä on vaikuttanut negatiivisesti koulunkäyntiin ja opiskelumotivaatioon. Kanneljärven opiston ilmapiiri on lämmin ja suvaitsevainen, ja jokainen opiskelija saa tuntea itsensä hyväksytyksi ja tärkeäksi osaksi yhteisöä. On sanomattakin selvää, että silloin kun koulussa on kivaa ja siellä saa olla oma itsensä, jaksaa myös panostaa oppiaineisiin. 

Toinen positiivisesti koulumenestykseen vaikuttava tekijä on se, että oppiaineiden pänttäämisen lisäksi kympillä keskitytään myös työstämään opiskelutekniikoita. Kun on kerran löytänyt itselleen sopivan tavan opiskella, on siitä hyötyä koko elämän varrelle. 

 

Kauan kymppiluokka kestää ja millaisia koulupäivät ovat?

Kymppiluokka on yhden lukuvuoden mittainen. Kannelopiston kymppiluokalla opiskellaan lähiopetuksessa viisi päivää viikossa. Koulupäivät alkavat tyypillisesti klo 9 ja päättyvät klo 15.30. Lähiopetus tuo opiskeluun rytmiä ja ryhmään yhteisöllisyyttä, jota opiskelijamme arvostavat. 

 

 

Kanneljärven opiston kymppiluokka

Kannelopistolla vallitsee yhteisöllinen ja hyväksyvä ilmapiiri. 


Millaista porukkaa kymppiluokalla on?

Yleinen myytti on, että kymppiluokalle tulevat vain ne, jotka ovat ”epäonnistuneet” perusopetuksessa syystä tai toisesta. Tämä ei pidä lainkaan paikkaansa. Kanneljärven opiston kympille hakeudutaan halusta korottaa numeroita, jotta toiveissa siintävien jatko-opintojen ovet aukeaisivat kympin jälkeen. Kannelopiston kymppiluokkalaisten jatkotavoitteet jakautuvat suurin piirtein tasan lukio- ja ammatillisen koulutuksen välillä.

 

Toinen kymppiluokkaa koskeva yleinen harhaluulo on, että kympillä olisi levoton ilmapiiri, jossa tunnollisen opiskelijan on hankala keskittyä itse opiskeluun. Kannelopistolla tilanne on kuitenkin päinvastainen. On hyvä muistaa, että opiskelijat ovat hakeutuneet kympille vapaaehtoisesti ja ovat siten motivoituneita opiskelusta ja numeroidensa korottamisesta.

 

Voiko kymppiluokan aikana asua koululla?

Kanneljärven opisto tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden asua koululla arkipäivisin. Meillä kymppiluokka onkin monelle nuorelle myös itsenäistymisen vuosi, jonka aikana sekä korotetaan numeroita että opitaan arjenhallintataitoja osana turvallista yhteisöä. Asuntolassamme työskentelevät yhteisöpedagogi ja asuntolaohjaaja varmistavat omalta osaltaan turvallisen ja mielyttävän ilmapiirin myös iltaisin. Voit lukea lisää asuntolasta täältä

 

Paljon kymppiluokalla on porukkaa?

Ryhmäkokomme vaihtelevat vuosittain, mutta opiskelijoita yhdellä luokalla on meillä maksimissaan 22 henkilöä. Pienehkö ryhmä mahdollistaa opistomme arvojen mukaisen yksilöllisen ohjauksen ja inhimillisen vuorovaikutuksen opiskelijan ja opettajan välillä.

 

Miten voin hakea Kanneljärven opiston kymppiluokalle?
Vuoden 2020 hakuaika kymppiluokallemme on 19.5. – 21.7.
Haku tapahtuu opintopolun kauttaOtamme hakijoihin yhteyttä sopiaksemme ajan haastattelulle, johon ovat tarvittaessa tervetulleita myös vanhemmat.  Epävirallisen haastattelun tarkoituksena on tutustua puolin ja toisin sekä tarjota hakijalle mahdollisuus kysellä mieltä askarruttavia kysymyksiä.

 

Voisiko kymppiluokkamme olla muutoksen vuosi myös sinulle?

 

 

Topics: Kymppiluokka

Juulia Vesterinen

Written by Juulia Vesterinen