Ajankohtaista

Kansanopistovuosi - nuoren ikioma vuosi!

7.1.2021 13:41:00 / by Juulia Vesterinen

IMG_5485

Elokuussa 2021 opistollamme starttaava Ota koppi osaamisesta -koulutus, eli kansanopistovuosi on nuoren ikioma vuosi peruskoulun ja toisen asteen opintojen välissä. Ota koppi osaamisesta -koulutuksessa on mahdollisuus opiskella sitä, mikä itseä kiinnostaa sekä pohtia rauhassa tulevaisuuden suunnitelmia. Kansanopistovuosi on oppivelvollisuuden laajentamisen myötä syntynyt kokonaan uusi opintokokonaisuus ja monelle vielä tuntematon mahdollisuus.


Kokosimme alle vastaukset tärkeimpiin kansanopistovuotta koskeviin kysymyksiin! 

 

Mikä ihmeen Kansanopistovuosi?

Suomen oppivelvollisuus laajenee koskemaan myös toista astetta vuodesta 2021 alkaen. Laajennettu oppivelvollisuus tuo uudistuksia myös nivelvaiheen, eli perusopetuksen ja toisen asteen väliin tarkoitettuihin koulutuksiin. Kansanopistojen tarjoama kansanopistovuosi on uudistuksen myötä syntyvä täysin uusi nivelvaiheen koulutus, jollaista Suomessa ei ole ennen ollut. Voit lukea lisää oppivelvollisuuden laajentamisesta täältä. 

Kansanopistovuosi on yhden lukuvuoden kestävä koulutus, joka on laajuudeltaan 53 opintopistettä. Ensimmäisen kerran kansanopistovuosi käynnistyy opistollamme elokuussa 2021

Mitä Kansanopistovuosi tarjoaa opiskelijalle? 

Me Kanneljärven opistolla olemme nimenneet tarjoamamme kansanopistovuoden Ota koppi osaamisesta -koulutukseksi. Kyseessä on peruskoulusta valmistuneen nuoren oma vuosi, eräänlainen hengähdystauko, jonka aikana nuori voi keskittyä opiskelemaan lempiainettaan sekä pohtia samalla tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Moni peruskoulunsa päättävä nuori ei vielä tiedä haluaako lukioon vai ammattikouluun ja kaipaa lisää mietintäaikaa sekä tukea päätöksentekoonsa. Hyvä ratkaisu esimerkiksi tällaiseen tilanteeseen on Ota koppi osaamisesta -koulutus, jonka aikana omaa polkua ehtii suunnitella ammattilaisten ja kannustavan yhteisön tuella.

Kansanopisto on ympäristönä hyvin yhteisöllinen ja yksilölliset tarpeet huomioiva: monelle se tarkoittaa mahdollisuutta aloittaa puhtaalta pöydältä ja parantaa omia opiskeluvalmiuksia.

Ota koppi osaamisesta -koulutus sopii erinomaisesti myös nuorelle, jolla on tähtäimessä esimerkiksi taidelukio tai muu sellainen opiskelupaikka, jota varten kansanopiston laaja sisältötarjonta antaa valmiuksia.

Ota koppi osaamiseta -koulutuksen jälkeen on tarkoitus hakea toisen asteen koulutukseen suorittamaan oppivelvollisuus loppuun. 

 

Kenelle Ota koppi osaamisesta -koulutus sopii? 

Kanneljärven opiston Ota koppi osaamisesta -koulutus räätälöidään aina yksilöllisesti nuoren tarpeista lähtien ja se soveltuu erilaisiin tilanteisiin sekä tarpeisiin. Ota koppi osaamisesta -koulutuksemme sopii esimerkiksi: 

 • nuorelle, joka haluaa keskittyä vuoden ajan omaan lempioppiaineeseensa, mahdollisesti tähtäimessä jatko-opinnot esimerkiksi erityislukiossa
 • nuorelle, joka haluaa selkeyttää valintaansa ammattikoulun ja lukion välillä
 • nuorelle, joka on keskeyttänyt toisen asteen opinnot ja etsii uutta suuntaa
 • nuorelle, joka haluaa parantaa taitojansa sekä opiskeluvalmiuksiansa
 • nuorelle, joka on kiinnostunut ainutlaatuisesta ja yhteisöllisestä oppimisympäristöstä
 • nuorelle, joka tarvitsee tukea arjen taitoihin ja hyvinvoinnin tukemiseen 

 

Mitä kansanopistovuoden aikana opiskellaan?

Yhden lukuvuoden kestävä Ota koppi osaamisesta -koulutus, eli kansanopistovuosi koostuu kaikille yhteisistä opinnoista sekä vapaasti valittavista aineista. Vapaasti valittavien aineiden osuus voi olla maksimissaan noin puolet opintojen kokonaismäärästä. Opistollamme on 30 vuoden kokemus laadukkaan kuvataideopetuksen tarjoajana, ja kuvataiteet ovatkin yksi vapaasti valittavista aineistamme myös kansanopistovuoden opiskelijoille. 

Kanneljärven opiston painotukset vapaasti valittavissa aineissa ovat:  

 • kuvataiteet
 • tanssi
 • draama
 • musiikki


Yllä olevat taideaineet eivät kuitenkaan ole kenellekään pakollisia, vaan nuori voi valita vapaasti valittaviksi opinnoikseen niiden sijaan myös lukuaineita, kuten vaikkapa matematiikkaa tai historiaa.

Kaikille yhteisiä sisältöjä Ota koppi osaamisesta -koulutuksen aikana ovat: 

 • Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot (vähintään 4 opintopistettä) 
 • Vuorovaikutus- ja viestintätaidot (vähintään 4 opintopistettä)
 • Opiskelu-, itsetuntemus- ja työelämätaidot (vähintään 4 opintopistettä) 
 • Matemaattiset perustaidot ja ongelmanratkaisutaidot (vähintään 4 opintopistettä) 
 • Aktiivinen kansalaisuus (vähintään 4 opintopistettä)
 • Arjen taidot ja elämänhallinta (vähintään 4 opintopistettä) 
 

Milloin ja miten voin hakea opiskelemaan Kanneljärven Ota koppi osaamisesta -koulutukseen?

Haku Ota koppi osaamisesta -koulutukseen on nyt auki täällä. Ota koppi osaamiseen -koulutuksen opiskelijaksi ei voi hakea opintopolun kautta osana yhteishakua.

Heti syksystä 2021 alkaen kansanopistovuoden opiskelijaksi voi hakeutua myös esimerkiksi toisen asteen opintojen keskeytyessä joustavasti kesken lukuvuoden. 

Miten Ota koppi osaamisesta -koulutus eroaa kymppiluokasta?

Kymppiluokka ja kansanopistovuosi, eli Ota koppi osaamisesta -koulutus ovat kaksi erilaista nivelvaiheen opintopolkua, jotka on suunniteltu eri tarpeisiin.

Oppivelvollisuuden laajentamisen myötä kymppiluokka tulee olemaan vuodesta 2022 alkaen osa Tutkintoon valmentavien koulutusten (TUVA) -opintokokonaisuutta. Elokuussa 2021 starttaava kansanopistovuosi on TUVA:sta irrallinen kokonaan oma nivelvaiheen opintopolkunsa.

Kymppiluokan tärkein tavoite on tyypillisesti tiettyjen oppiaineiden arvosanojen korottaminen. Kansanopistovuosi on kymppiä laaja-alaisempi vaihtoehto, joka tukee nuorta kokonaisvaltaisesti oman tulevaisuuden suunnittelussa sekä tarjoaa mahdollisuuden paneutua kunnolla esimerkiksi taideaineiden opiskeluun. Koska opistollamme on perusopetuslupa, on myös kansanopistovuoden opiskelijoillamme tarvittaessa mahdollisuus korottaa peruskoulun arvosanojaan. Opistovuoteen voi lisäksi sisältyä ammatillisia opintoja Kanneljärven Opiston kasvatus- ja ohjausalan koulutuksesta tai muita toisen asteen opintoja yhteistyöoppilaitostemme tarjonnasta.

Millainen paikka Kanneljärven opisto on? 

Kanneljärven opisto on täysin ainutlaatuinen yhteisöllisyyttä korostava opiskeluympäristö, jossa jokainen opiskelija saa olla täysin oma itsensä. Opistomme sijaitsee luonnon helmassa Lohjan Hormajärven rannalla ja tarjoaa paljon mahdollisuuksia myös vapaa-ajan harrastamiseen.  

 

Voiko Kanneljärven opistolla asua Ota koppi osaamisesta -koulutuksen aikana? 

Kyllä voi! Opistomme yhteydessä on asuntola, jossa asuminen sekä siihen sisältyvä ruokailu ovat opistovuoden opiskelijoillemme maksuttomia palveluita. Asuntolassa vallitsee toisia kunnioittava ja lämmin yhteishenki, ja siellä asuu kaikkien eri koulutuslinjojemme opiskelijoita. Asuntolassa työskentelevät asuntolaohjaaja ja yhteisökasvattaja auttavat nuoria erilaisissa arjen tilanteissa sekä järjestävät vapaa-ajan ohjelmaa.

Voit lukea lisää asuntola-asumisesta opiskelijan näkökulmasta täältä sekä tietoa asuntolassamme työskentelevästä tiimistä täältä

Minulla on jo toisen asteen koulutus, voinko silti hakea Ota koppi osaamisesta -koulutuksen opiskelijaksi? 

Jos olet jo valmistunut toisen asteen koulutuksesta, eli ammattikoulusta tai lukiosta, et voi osallistua maksuttomaan oppivelvollisille suunnattuun koulutukseen. Kansanopistovuosi, eli Ota koppi osaamisesta -koulutus on nivelvaiheen koulutus, eli se on tarkoitettu nimenomaan peruskoulun ja toisen asteen väliseen vaiheeseen. Sen sijaan, jos olet keskeyttänyt jonkin aloittamasi toisen asteen koulutuksen, olet tervetullut kansanopistovuotemme opiskelijaksi uutta suuntaa etsimään.

Myös perustutkinnon suorittaneiden on mahdollista opiskella Kanneljärven opiston vapaan sivistystyön eri taideopintoja! Vapaan sivistystyön opinnot ovat kuitenkin tällöin maksullisia. Ole rohkeasti yhteydessä, jos luovat opinnot kiinnostavat!

 

Miksi minun kannattaisi hakea Ota koppi osaamisesta -koulutukseen?

Opistomme tarjoama kansanopistovuosi on enemmän kuin pelkkää koulunkäyntiä. Lukuvuoden aikana opiskelijamme eivät pelkästään kerrytä uusia tietoja ja taitoja vaan kasvavat myös henkisesti ja solmivat tärkeitä ystävyyssuhteita, jotka usein kantavat pitkälle aikuisuuteen. Meiltä valmistuvat opiskelijat kertovat usein kuinka opistolla opiskelu ja asuminen tekivät heistä itsenäisempiä ja valoivat positiivista uskoa tulevaisuuden koitoksiin. 


Meidän versiomme kansanopistovuodesta, eli Ota koppi osaamisesta -koulutus on sinun ikioma vuotesi, jonka jälkeen olet entistä valmiimpi tuleviin opiskeluihin ja koko elämään! 

 

Topics: Laajennettu oppivelvollisuus

Juulia Vesterinen

Written by Juulia Vesterinen