Ajankohtaista

Opistovuosi - nuoren ikioma vuosi!

7.1.2021 13:41:00 / by Juulia Vesterinen

IMG_5485

Elokuussa 2021 opistollamme starttaava Opistovuosi- Ota koppi osaamisesta! -koulutus on nuoren ikioma vuosi peruskoulun ja toisen asteen opintojen välissä. Koulutuksessa on mahdollisuus opiskella sitä, mikä itseä kiinnostaa sekä pohtia rauhassa tulevaisuuden suunnitelmia. Opistovuosi on oppivelvollisuuden laajentamisen myötä syntynyt kokonaan uusi opintokokonaisuus ja monelle vielä tuntematon mahdollisuus.


Kokosimme alle vastaukset tärkeimpiin opistovuotta koskeviin kysymyksiin! 

 

Mikä ihmeen Opistovuosi?

Suomen oppivelvollisuus laajenee koskemaan myös toista astetta vuodesta 2021 alkaen. Laajennettu oppivelvollisuus tuo uudistuksia myös nivelvaiheen, eli perusopetuksen ja toisen asteen väliin tarkoitettuihin koulutuksiin. Opistovuosi on uudistuksen myötä syntyvä täysin uusi nivelvaiheen koulutus, jollaista Suomessa ei ole ennen ollut. Voit lukea lisää oppivelvollisuuden laajentamisesta täältä. 
Opistovuosi on yhden lukuvuoden kestävä koulutus, joka on laajuudeltaan 53 opintopistettä. Ensimmäisen kerran opistovuosi käynnistyy opistollamme elokuussa 2021

Mitä Opistovuosi tarjoaa opiskelijalle? 

Me Kanneljärven opistolla olemme nimenneet tarjoamamme uuden koulutuksen Opistovuosi-Ota koppi osaamisesta! -koulutukseksi. Kyseessä on peruskoulusta valmistuneen nuoren oma vuosi, eräänlainen hengähdystauko, jonka aikana nuori voi keskittyä opiskelemaan lempiainettaan sekä pohtia samalla tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Moni peruskoulunsa päättävä nuori ei vielä tiedä haluaako lukioon vai ammattikouluun ja kaipaa lisää mietintäaikaa sekä tukea päätöksentekoonsa. Hyvä ratkaisu esimerkiksi tällaiseen tilanteeseen on Opistovuosi- Ota koppi osaamisesta! -koulutus, jonka aikana omaa polkua ehtii suunnitella ammattilaisten ja kannustavan yhteisön tuella.

Kansanopisto on ympäristönä hyvin yhteisöllinen ja yksilölliset tarpeet huomioiva: monelle se tarkoittaa mahdollisuutta aloittaa puhtaalta pöydältä ja parantaa omia opiskeluvalmiuksia.

Koulutus sopii erinomaisesti myös nuorelle, jolla on tähtäimessä esimerkiksi taidelukio tai muu sellainen opiskelupaikka, jota varten kansanopiston laaja sisältötarjonta antaa valmiuksia.

Koulutuksen jälkeen on tarkoitus hakea toisen asteen koulutukseen suorittamaan oppivelvollisuus loppuun. 

 

Kenelle Opistovuosi -koulutus sopii? 

Kanneljärven opiston Opistovuosi -koulutus räätälöidään aina yksilöllisesti nuoren tarpeista lähtien ja se soveltuu erilaisiin tilanteisiin sekä tarpeisiin, se sopii esimerkiksi:

 • nuorelle, joka haluaa keskittyä vuoden ajan omaan lempioppiaineeseensa, mahdollisesti tähtäimessä jatko-opinnot esimerkiksi erityislukiossa
 • nuorelle, joka haluaa selkeyttää valintaansa ammattikoulun ja lukion välillä
 • nuorelle, joka on keskeyttänyt toisen asteen opinnot ja etsii uutta suuntaa
 • nuorelle, joka haluaa parantaa taitojansa sekä opiskeluvalmiuksiansa
 • nuorelle, joka on kiinnostunut ainutlaatuisesta ja yhteisöllisestä oppimisympäristöstä
 • nuorelle, joka tarvitsee tukea arjen taitoihin ja hyvinvoinnin tukemiseen 

 

Mitä Opistovuoden aikana opiskellaan?

Yhden lukuvuoden kestävä koulutus koostuu kaikille yhteisistä opinnoista sekä vapaasti valittavista aineista. Vapaasti valittavien aineiden osuus voi olla maksimissaan noin puolet opintojen kokonaismäärästä. Opistollamme on 30 vuoden kokemus laadukkaan kuvataideopetuksen tarjoajana, ja kuvataiteet ovatkin yksi vapaasti valittavista aineistamme myös kansanopistovuoden opiskelijoille. 

Kanneljärven opiston painotukset vapaasti valittavissa aineissa ovat:  

 • kuvataiteet
 • tanssi
 • draama
 • musiikki


Yllä olevat taideaineet eivät kuitenkaan ole kenellekään pakollisia, vaan nuori voi valita vapaasti valittaviksi opinnoikseen niiden sijaan myös lukuaineita, kuten vaikkapa matematiikkaa tai historiaa.

Kaikille yhteisiä sisältöjä Ota koppi osaamisesta! -koulutuksen aikana ovat: 

 • Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot (vähintään 4 opintopistettä) 
 • Vuorovaikutus- ja viestintätaidot (vähintään 4 opintopistettä)
 • Opiskelu-, itsetuntemus- ja työelämätaidot (vähintään 4 opintopistettä) 
 • Matemaattiset perustaidot ja ongelmanratkaisutaidot (vähintään 4 opintopistettä) 
 • Aktiivinen kansalaisuus (vähintään 4 opintopistettä)
 • Arjen taidot ja elämänhallinta (vähintään 4 opintopistettä) 
 

Milloin ja miten voin hakea opiskelemaan ?

Haku Opistovuosi -koulutukseen on nyt auki täällä

Heti syksystä 2021 alkaen Opistovuoden opiskelijaksi voi hakeutua myös esimerkiksi toisen asteen opintojen keskeytyessä joustavasti kesken lukuvuoden. 

Miten Opistovuosi -koulutus eroaa kymppiluokasta?

Kymppiluokka ja Opistovuosi ovat kaksi erilaista nivelvaiheen opintopolkua, jotka on suunniteltu eri tarpeisiin.

Oppivelvollisuuden laajentamisen myötä kymppiluokka tulee olemaan vuodesta 2022 alkaen osa Tutkintoon valmentavien koulutusten (TUVA) -opintokokonaisuutta. 

Kymppiluokan tärkein tavoite on tyypillisesti tiettyjen oppiaineiden arvosanojen korottaminen. Opistovuosi on kymppiä laaja-alaisempi vaihtoehto, joka tukee nuorta kokonaisvaltaisesti oman tulevaisuuden suunnittelussa sekä tarjoaa mahdollisuuden paneutua kunnolla esimerkiksi taideaineiden opiskeluun. Koska opistollamme on perusopetuslupa, on myös Opistovuoden opiskelijoillamme tarvittaessa mahdollisuus korottaa peruskoulun arvosanojaan. Opistovuoteen voi lisäksi sisältyä ammatillisia opintoja Kanneljärven Opiston kasvatus- ja ohjausalan koulutuksesta tai muita toisen asteen opintoja yhteistyöoppilaitostemme tarjonnasta.

Millainen paikka Kanneljärven Opisto on? 

Kanneljärven opisto on täysin ainutlaatuinen yhteisöllisyyttä korostava opiskeluympäristö, jossa jokainen opiskelija saa olla täysin oma itsensä. Opistomme sijaitsee luonnon helmassa Lohjan Hormajärven rannalla ja tarjoaa paljon mahdollisuuksia myös vapaa-ajan harrastamiseen.  

 

Voiko Kanneljärven Opistolla asua koulutuksen aikana? 

Kyllä voi! Opistomme yhteydessä on asuntola, jossa asuminen sekä siihen sisältyvä ruokailu ovat opistovuoden opiskelijoillemme maksuttomia palveluita. Asuntolassa vallitsee toisia kunnioittava ja lämmin yhteishenki, ja siellä asuu kaikkien eri koulutuslinjojemme opiskelijoita. Asuntolassa työskentelevät asuntolaohjaaja ja yhteisökasvattaja auttavat nuoria erilaisissa arjen tilanteissa sekä järjestävät vapaa-ajan ohjelmaa.

Voit lukea lisää asuntola-asumisesta opiskelijan näkökulmasta täältä sekä tietoa asuntolassamme työskentelevästä tiimistä täältä

Minulla on jo toisen asteen koulutus, voinko silti hakea Opistovuosi -koulutuksen opiskelijaksi? 

Jos olet jo valmistunut toisen asteen koulutuksesta, eli ammattikoulusta tai lukiosta, et voi osallistua maksuttomaan oppivelvollisille suunnattuun koulutukseen. Opistovuosi -Ota koppi osaamisesta!- on nivelvaiheen koulutus, eli se on tarkoitettu nimenomaan peruskoulun ja toisen asteen väliseen vaiheeseen. Sen sijaan, jos olet keskeyttänyt jonkin aloittamasi toisen asteen koulutuksen, olet tervetullut Opistovuotemme opiskelijaksi uutta suuntaa etsimään.

Myös perustutkinnon suorittaneiden on mahdollista opiskella Kanneljärven Opiston vapaan sivistystyön eri taideopintoja! Vapaan sivistystyön opinnot ovat kuitenkin tällöin maksullisia. Ole rohkeasti yhteydessä, jos luovat opinnot kiinnostavat!

 

Miksi minun kannattaisi hakea Opistovuosi -koulutukseen?

Opistomme tarjoama Opistovuosi on enemmän kuin pelkkää koulunkäyntiä. Lukuvuoden aikana opiskelijamme eivät pelkästään kerrytä uusia tietoja ja taitoja vaan kasvavat myös henkisesti ja solmivat tärkeitä ystävyyssuhteita, jotka usein kantavat pitkälle aikuisuuteen. Meiltä valmistuvat opiskelijat kertovat usein kuinka opistolla opiskelu ja asuminen tekivät heistä itsenäisempiä ja valoivat positiivista uskoa tulevaisuuden koitoksiin. 


Opistovuosi- Ota koppi osaamisesta! -koulutus on sinun ikioma vuotesi, jonka jälkeen olet entistä valmiimpi tuleviin opiskeluihin ja koko elämään! 

 

Topics: Laajennettu oppivelvollisuus

Juulia Vesterinen

Written by Juulia Vesterinen