Ajankohtaista

Asuntolatiimi tarjoaa nuorille sydämen sivistystä

2.4.2020 9:22:22 / by Juulia Vesterinen

Lauri ja Camilla2

Yhteisökasvattaja Lauri Liiman ja asuntolaohjaaja Camilla Elgland 


Kanneljärven opisto tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden asua koulupäivinä opiston asuntolassa. Yhteisökasvattaja Lauri Liiman ja asuntolaohjaaja Camilla Elgland tekevät ammattitaidollaan asuntolasta kotoisan ja turvallisen paikan, jossa opiskelevat pystyvät rentoutumaan koulupäivien välillä. 

Opiston tiloissa sijaitseva opiskelija-asuntola on tarkoitettu kaikille Kanneljärven Opiston opiskelijoille, jotka voivat siitä eri tavoin hyötyä. Monelle tulee yllätyksenä, että asuntolassa asuminen ja siihen liittyvät ruokailut ovat suurimalle osaa opiskelijoita veloituksettomia.
Voit lukea lisää vuodepaikkojen jakautumisesta koulutuslinjoittain täältä

 

Yhteisökasvattaja Lauri antaa nuorille uusia näkökulmia

 

Lauri Liiman

Lauria odotti yhtenä päivänä töihin saapuessaan yllätys. Opiskelijat olivat piirtäneet miehestä näköisversion, joka komeilee nyt työhuoneen ovessa. 

 

Filosofiseksi pohdiskelijaksi tunnustautuva Lauri on asuntolan yhteisökasvattaja ja asuntolatiimin vetäjä. Hänen vastuullaan on opiskelijoiden vapaa-ajan toiminta ja yleisesti asuntolan asumismukavuuden ja arjen sujuvuuden takaaminen.

Työn ohella yhteisöpedagokiksi opiskelevalla Laurilla on nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajakoulutuksen lisäksi taskussaan kaksi tutkintoa muilta aloilta. Miehellä on myös aiempaa työkokemusta alaikäisten vastaanottokeskuksesta sekä perheryhmäkodista. Monipuolisen työ- ja koulutustaustansa vuoksi Lauri pystyy tarjoamaan nuorille avarakatseisia näkökulmia haastavimpiinkin tilanteisiin.


"Me ollaan Camillan kanssa tällaisia helposti lähestyttäviä, vähän pöhköjä aikuisia, joiden kanssa voi jutella kaikista asioista. Näen meidän roolin niin, että jos opiskelijalla on vaikka jokin mielipaha, on hänen helppo käydä asia meidän kanssa läpi ja sen jälkeen sitten keskittyä taas entistä paremmin siihen opiskeluun," kuvailee Lauri asuntolatiimin vaikutusta opiston toimintaan.


Lauri ja Camilla ovat ammattilaisia, jotka osaavat lukea tilanteita ja antaa nuorille heidän tarvitsemaansa tilaa. Yhteisökasvattaja ja asuntolaohjaaja eivät tuputa seuraansa, vaan ovat läsnä silloin kun asuntolan asukkaat sitä tarvitsevat.

 

Camilla valvoo, jotta muut voivat nukkua rauhassa

Camilla Elgland

Turvallisuusasiat ovat syvällä Camillan selkäytimessä kiitos pitkän taustan vapaapalokuntalaisena. 

 

Toinen asuntolatiimin jäsen Camilla Elgland on asuntolaohjaaja sekä yövalvoja. Myös Camillalla on työssä tarvittavaa monipuolista osaamista, sillä hän on pohjakoulutukseltaan lähihoitaja ja valmistuu pian yhteisöpedagokiksi.


Turvallisuusasiat ovat Camillan erikoisosaamista, sillä nuorella naisella on pitkä vapaapalokuntatausta. Camillan tehtäviin kuuluu viettää nuorten kanssa aikaa iltaisin sekä varmistaa, että asuntolan yöt sujuvat turvallisesti ja rauhallisesti. Kuten Lauri, myös Camilla on opiskelijoille helposti lähestyttävä aikuinen, jonka kanssa voi jutella kaikesta maan ja taivaan välillä. 


" Koska tämä asuntola on nuorille heidän kotinsa arkisin, me ei haluta olla Laurin kanssa vartijoita, jotka turhaan komentaa tai kieltää meidän opiskelijoita. Olen huomannut, että nuoret tuntevat olonsa meidän seurassa tosi kotoisaksi. Jos vaikka istahdan sohvalle kesken käynnissä olevan keskustelun, juttu ei katkea mun läsnäolon takia," kuvailee Camilla opiskelijoiden ja asuntolatiimin välistä rentoa vuorovaikutusta. 

 

 

Camilla ja Lauri tekevät työtä omilla persoonillaan

 

Camilla, Anni-Riina ja Lauri

Kuvassa vasemmalta oikealla asuntolaohjaaja Camilla Elgland, asuntolassa asuva opiskelija Anni-Riina Heimonen ja yhteisökasvattaja Lauri Liiman. 

Laurille on erittäin tärkeää olla nuorten edessä mahdollisimman aito. Miehellä on rapmusiikkitaustaa ja hän on käyttänyt myös musiikkia menetelmänä saada keskusteluyhteys nuoriin. Vaikeista tilanteista on päästy eteenpäin purkamalla asioita riimeihin. Laurille menetelmää tärkeämpää on kuitenkin kohdata jokainen nuori ihmisenä. 


"Tässä hommassa ei voi laittaa roolia päälle töihin tullessaan. Siinä kohti, kun se maski jossakin kohti kuitenkin rikkoutuu, sä menetät sen rakentamasi luottamuksen nuoreen" kuvailee Lauri aitouden tärkeyttä. 

 

Camilla kertoo, että nuoret voivat puhua heille kuin kavereilleen, mutta loppujen lopuksi Laurin ja hänen tehtävä on olla opiskelijoille järkeviä aikuisia. Myös Camilla tekee työtä oman persoonansa kautta, sillä hän on huomannut, että nuoriin saa luotua yhteyden parhaiten olemalla oma itsensä. 

"Me tehdään täällä Laurin kanssa töitä ihan täysillä omia persooniamme käyttäen. Nuorilla on äärimmäisen herkkä aistimus sille, oletko sä aito vai et " yhtyy Camilla Laurin näkemyksiin. 

 

 

Näkökulmia oman kuplan ulkopuolelta

 

Seinämaalaus2

Opiskelijoiden maalaamia motivoivia iskulauseita Kanneljärven opistolla


Lauri on huomannut asuntolan nuorissa hienoja itsenäistymisen kehityskaaria. Asuntola opettaa nuorille monia arjen taitoja, kuten ruoan budjetoimista, pyykkäämistä ja itsenäistä heräämistä. Koska asuntolassa on eri kulttuuritaustaisia ihmisiä sekä vierailevia vaihto-oppilaita, pääsevät opiskelijat treenaamaan myös englanninkielen taitoaan. 

 

Kaikkein suurin asuntolan tarjoama anti on kuitenkin henkistä laatua. Lauri ja Camilla kertovat, että nuoret opettavat toisiaan ajattelemaan asioita uusista näkövinkkeleistä. Kun erilaisista taustoista tulevat opiskelijat juttelevat keskenään, avartuu jokaisen maailmankatsomus. Asuntolassa nuoret tutustuvat ihmisiin, jotka tulevat heidän oman "kuplansa" ulkopuolelta. Tällainen ympäristö on äärimmäisen kasvattava nuoren ihmisen kehityksessä. 


"Tää on sellainen paikka, jossa moni nuori saa ensimmäistä kertaa silmänsä auki ja alkaa ajatella asioista itsenäisesti. On tyypillistä, että ihminen, jota kohtaan nuorella on saattanut olla ennakkoluuloja osoittautuukin arjessa tosi hyväksi tyypiksi. On myös upeaa huomata miten meidän vanhemmat opiskelijat avartavat nuorempien tietämystä erilaisista asioista. Meidän nuoret on fiksuja tyyppejä, jotka opettavat toisiaan ajattelemaan ja ymmärtämään ympäristöä paremmin," kehuu Lauri opiskelijoita. 

 

Etsitkö itse parhaillaan opiskelupaikkaa ja haluaisitko samalla itsenäistyä osana turvallista yhteisöä? Voit lukea lisää opiskelijahauistamme täältä ja asuntola-asumisesta täältä

 

 

 

 

Topics: Opistolla tapahtuu, Ammatillinen koulutus, Taideopinnot, Maahanmuuttajakoulutus, Kymppiluokka

Juulia Vesterinen

Written by Juulia Vesterinen