Kanneljärven opistolta nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi vuonna 2015 valmistunut Annika Pakarinen jatkoi opintojaan ja valmistui viime vuonna sosionomiksi. Annika on todella tyytyväinen opintopolkuunsa ja kertoo nyt, minkälaista hyötyä ammatillisista opinnoista oli korkeakoulussa.
Kanneljärvi houkutteli tarjoamalla ”jotain erilaista”
Viime vuonna sosionomiksi valmistunut entinen opiskelijamme Annika Pakarinen viihtyy tällä hetkellä työelämässä kehitysvammaisten asumisyksikössä. Palataan kuitenkin ajassa hetkeksi vuoteen 2012. Tuolloin ysiluokkalainen Annika pohti suuntaansa yläasteen päättyessä. Kuten monella peruskoulunsa päättävällä, Annikalla ei ollut harmainta aavistustakaan siitä, mikä hänestä tulee isona. Opon suosittelema ammatinvalintatesti ohjasi nuorta naista kohti ihmisläheisiä aloja. Lopulta Kanneljärven Opiston luonnonkaunis sijainti ja koulusta välittynyt yhteisöllinen fiilis houkuttelivat Annikan hakemaan opiskelemaan nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi (nykyinen nuoriso-ja yhteisöohjauksen osaamisala).
”Kanneljärvi herätti mielenkiintoni, koska se oli erilainen vaihtoehto verrattuna muihin ammattikouluihin. Opistoa ympäröivä luonto luo ympärilleen erityisen tunnelman. Mahdollisuus asuntola-asumiseen ja sitä kautta itsenäistymiseen oli myös yksi syy, joka sai minut hakemaan Kanneljärvelle” muistelee Annika kahdeksan vuoden takaisia tunnelmiaan.
Kuvassa Annika (toinen vasemmalta) melontaretken jälkeen opiskelukavereidensa kanssa Kanneljärven opistolla.
Annikalle on jäänyt lämpimät muistot Kanneljärvellä viettämistään vuosista. Erityisesti hän muistaa yhä opettajat, jotka olivat aina valmiita auttamaan ja tukemaan. Urheilullinen Annika tykkäsi opiston toiminnallisesta opiskelusta, ja mahdollisuus räätälöidä opintoja oman maun mukaisiksi teki opiskelusta motivoivaa. Annika valitsi muun muassa liikunnanohjauksen opintoja, joissa hän pääsi kokeilemaan erilaisia urheilulajeja. Läpi opintojensa Annikasta tuntui siltä, että Kanneljärven hyväksyvässä ilmapiriissä jokainen sai olla juuri sellainen kuin on.
”Muistan, että meillä oli Kanneljärvellä sellainen yhteisöllisyyden tunne, tietynlainen henki, jossa pystyin olemaan oma itseni. Se tunnelma lähti siitä, että kaikki aina henkilökunnasta lähtien olivat niin mukavia toisilleen. Koska yhteisö on kohtuullisen pieni, ihmiset tunsivat toisensa ja oli helppo puhua kaikesta” muistelee Annika aikaansa Kanneljärvellä.
Kanneljärvi herätti Annikassa innon opiskeluun
Annika kertoo, että Kanneljärven nuorisoalan opinnot herättivät hänessä uudenlaisen kiinnostuksen opiskelua kohtaan. Annikalla oli ollut aikaisemmin haasteita keskittymisen kanssa, mutta opiston kannustava ilmapiiri kasvatti hänen itseluottamustaan opiskelussa pärjäämiseen.
Kun oma tapa oppia oli löytynyt, syttyi myös kipinä jatko-opintoihin. Nuoriso-ohjaajakoulutus vahvisti Annikan luottamusta omiin taitoihin ja hän päätti laittaa hakupaperit sisään Laurean sosionomilinjalle. Ammattikorkeakoulun portit aukesivatkin heti ensimmäisellä yrittämällä. Annika valmistui Kanneljärveltä keväällä 2015 ja aloitti sosionomiopintonsa jo saman vuoden syksyllä.
"Mä oikeastaan tykästyin Kanneljärvellä opiskeluun. Mulla heräsi siellä halu oppia lisää ja sitä kautta myös kiinnostus jatko-opinnoista. Se oli sellainen ajatus, joka heräsi opintojen loppuvaiheessa. Juttelin sitten joidenkin opettajien kanssa ja sain heiltä lisää itseluottamusta hakea sosionomiopintoihin. Näin jälkikäteen olen todella kiitollinen, että uskoin omiin kykyihini ja hain jatko-opiskelemaan” sanoo Annika.
Kanneljärven opisto sijaitsee Lohjalla kauniin järven rannalla.
Ammattikoulu antoi hyvät eväät sosionomiopintoihin
Annika kertoo, että etenkin sosionomiopintojen alkuvaihe sisälsi kursseja, joiden aiheet olivat hänelle tuttuja nuoriso-ohjaajakoulutuksesta. Hänellä oli jo valmiiksi kattava osaaminen erilaisista ohjaustyön tekniikoista.
Kaikkein eniten ammatillisesta koulutuksesta oli hyötyä työharjoitteluissa. Ammattikoulussa oli ollut omat harjoittelunsa, joissa myös sosionomin työ oli tullut tutuksi kollegoiden työtä seuraamalla. Kun Annika aloitti ensimmäisen amk-harjoittelunsa, hänellä oli jo hyvät taidot ohjaamiseen ja ylipäänsä käsitys koko siitä maailmasta, jonka opiskelijat työelämässä kohtaavat.
”Joitain lukiosta tulleita opiskelukavereitani saattoi vähän jännittää ensimmäiset harjoittelut, koska tilanne oli heille niin uusi. Vaikka uusi työ on aina jännä paikka, pääsin itse hieman helpommalla, kun monet alan käytännöt olivat tulleet tutuiksi aiemman työkokemukseni kautta. Olisin jopa saanut ensimmäisen amk-harjoitteluni hyväksiluettua ammattikoulun työelämäjaksojen ja kesätöideni vuoksi" kuvailee Annika.
Annika muistuttaa, että Kanneljärvellä vietetty aika opetti hänelle myös elämäntaitoja. Erilaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa asuminen ja opiskelu antoivat paljon sydämen sivistystä ja kykyä mukautua uusiin tilanteisiin.
”Mä opin Kanneljärvellä tosi paljon ihmisistä, koska siellä on niin monenlaisia tyyppejä. Kanneljärvi on sellainen erilaisissa ympäristöissä varttuneiden kohtaamispaikka. Siellä pääsee oman kuplansa ulkopuolelle ja oppii suvaitsevaisemmaksi" kertoo Annika.
Kuvassa Annika (toinen vasemmalta) yhdessä Laurean sosionomilinjan opiskelukavereidensa kanssa
Jos korkeakoulu kiinnostaa, Annika kannustaa panostamaan kirjallisiin taitoihin
Ammattikorkeakoulussa tehdään paljon kirjallisia tehtäviä, joista kaikkein haastavin tuotos on opinnäytetyö. Annika kannustaa korkeakouluopinnoista kiinnostuneita ammattikoululaisia panostamaan kirjalliseen tuotantoon sekä englannin ja ruotsin kielen opintoihin.
”Vaikka amk:n opinnäytetyö on haastava projekti, täytyy muistaa että se tehdään vasta opintojen loppuvaiheessa. Siinä kohti on jo oppinut paljon asioita ja harjoitellut myös kirjoittamista ja lähteiden käyttöä erilaisten tehtävien muodossa” kertoo Annika.
Annika haluaa rohkaista kaikkia jatko-opiskeluista kiinnostuneita tavoittelemaan unelmiaan. Hän muistuttaa, että jos amk-opiskelija kamppailee vaikka ruotsin kielen kanssa, löytyy korkeakouluista erilaisia tukiryhmiä ja apua, joiden kautta haastavimmistakin aineista selviää. Tärkeintä on oma motivaatio opiskeluun.
Taskussa kaksi tutkintoa ja edessä loistava tulevaisuus
Annika ei osaa vielä sanoa, mistä hän löytää itsensä kymmenen vuoden päästä. Hänellä on nyt taskussaan kaksi arvostettua tutkintoa, jotka muodostavat yhdessä erittäin monipuolisen ja arvostetun kombon. Parasta kahden tutkinnon yhdistelmässä on se, että Annikalla on todella laajat suuntautumismahdollisuudet. Aikoinaan Kanneljärvellä opiskelusta innostunut Annika ei mene vannomaan, että opiskelut ovat nyt hänen osaltaan kokonaan opiskeltu.
"Mulle on ollut valtavasti hyötyä siitä, että olen käynyt nämä molemmat koulut. Uskon, että lukio ei välttämättä olisi ollut mulle se oikea valinta, vaan tämä reitti oli juuri oikea. Olen tosi kiitollinen, että hain vuosia sitten Kanneljärvelle ja nyt olen tässä. Mulla on sellainen olo tulevaisuudesta, että on tosi paljon erilaisia paikkoja mihin voin hakea ja mennä. Aika näyttää mihin päädyn” kuvailee tulevaisuuteen luottavaisin mielin katsova Annika.
Oletko sinä kiinnostunut nuorten parissa työskentelystä? Ehkä harkitset joskus jatkavasi opintoja korkeakouluun? Kasvatus- ja ohjausalan koulutuksemme voi olla sinulle sopiva valinta riippumatta siitä, kuinka pitkälle opinnoissasi tähtäät.