Kuvassa vasemmalta oikealle asuntolavalvoja Camilla Elgland, opiskelija Anni-Riina Heimonen ja yhteisökasvattaja Lauri Liiman.
Tiesitkö, että Kanneljärven Opiston opiskelija-asuntolassa asuminen on valtaosalle opiskelijoista täysin maksutonta? Nuoriso- ja yhteisöohjauksen opiskelija Anni-Riina Heimonen kertoo, miten hän hyötyy asuntolassa asumisesta.
Miksi opiskelijat haluavat asua asuntolassa?
Asuntola on tarkoitettu kaikille Kanneljärven Opiston opiskelijoille opiskeluaikana. Viikonloppuisin ja lomien aikana asuntolassa ei yleensä voi asua.
Asuntolan 123 vuodepaikkaa on jaettu eri koulutuslinjoille. Maksutonta asuminen on Kanneljärven Opiston ammatillisen perustutkintokoulutuksen, aikuisten perusopetuksen ja kymppiluokan opiskelijoille. Lisäksi Opistolla on joitakin vapaan sivistystyön koulutuksia, joihin kuuluu ilmainen asuminen asuntolassa.
Jos halukkaita asujia on enemmän kuin paikkoja, jaetaan paikat hakemusten perusteella valintakriteereiden mukaan. Etusijalla ovat opiskelijat, joiden opintojen onnistumisen kannalta on asuntolassa asuminen on välttämätöntä. Kriteerit löytytvät täältä.
Tyypillisin syy asuntola-asumiseen on pitkä välimatka tai hankalat kulkuyhteydet kodin ja opiston välillä. Hyvin usein taustalla on myös nuoren halu itsenäistyä ja muuttaa pois vanhempien helmoista. Asuntola-asuminen on kuin pehmeä siirtyminen aikuisen elämään: opiskelija saa sopivasti vastuuta ja samalla yhteisön tuen.
Monelle tulee yllätyksenä, että asuntolassa asuminen on suurimmalle osalle opiskelijoita ilmaista. Myös herkullinen aamiainen, lounas ja päivällinen sisältyvät asumiseen. Kun koulumatkan pituus on vain muutama askel, säästyy aikaa niin opiskeluun kuin vapaa-aikaankin.
”Yksi mahtava puoli täällä asumisessa on se, että saan nukkua pidempään ja sitten istua suoraan valmiiseen aamupalapöytään. Täällä on selkeästi parempaa ruokaa kuin kouluissa yleensä, koska ruoka valmistetaan täällä alusta loppuun asti itse.” kuvailee opiskelijamme Anni-Riina Heimonen arkeaan asuntolassa.
Anni-Riina kasvoi asuntolassa aikuiseksi
Nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi opiskeleva Anni-Riina Heimonen on viihtynyt asuntolassa todella hyvin.
Espoolainen Anni-Riina muutti asuntolaan pitkän koulumatkan vuoksi. Nuorisoalan opiskelijaa houkutteli myös harvinainen mahdollisuus muuttaa pois kotoa samassa elämäntilanteessa olevien nuorten keskelle.
”Alussa tänne muuttaminen tuntui vähän kuumottavalta. Olen kuitenkin itsenäistynyt täällä todella paljon. Nykyään tiedän muun muassa, mikä lattiakaivo on ja osaan myös siivota sen. Olen oppinut laittamaan ruokaa ja ylipäänsä osaan nyt tehdä kaikkia aikuisten juttuja”, iloitsee Anni-Riina.
Käytännön taitojen lisäksi asuntola-asuminen antaa nuorille henkisiä voimavaroja, joista on suuri hyöty tulevaisuutta ajatellen. Arjen jakaminen erilaisista taustoista tulevien ihmisten kanssa kehittää nuorten sosiaalisia taitoja sekä kykyä mukautua uusiin tilanteisiin. Asuntola-asumisen myötä Anni-Riinan kynnys lähteä mukaan uusiin seikkailuihin on madaltunut.
”Täällä asuminen on tehnyt minusta rohkeamman ihmisen. Kynnys moniin juttuihin on pienempi, kun takana on elämän jakaminen täällä erilaisten persoonien kanssa. Uskon, että jos tulevaisuudessa asun vaikka kämppiksen kanssa, niin asuntolakokemuksen vuoksi mun on helppo sopeutua siihenkin.
Uudet kaverit löytyvät arjessa
Asuntolan asukkaat pelasivat korttia tiistai-iltana maaliskuun alussa
Asuntolaan muuttavaa saattaa jännittää, kuinka helppoa on löytää itselleen kavereita. Yleensä jokainen nuori löytää kuitenkin oman paikkansa osana asuntolan hyväksyvää yhteisöä. Kun arjessa jaetaan niin pyykkitupa, keittiötilat kuin punttisalikin, muodostuu ystävyyssuhteita tavallista kouluympäristöä nopeammin. Moni tutustuu asuntolassa sellaisiin ihmisiin, joiden kanssa ei välttämättä muuten olisi tekemisissä. Tämä on suuri rikkaus myöhempääkin elämää ajatellen. Myös Anni-Riina kertoo saaneensa asuntolasta paljon kavereita, joiden kanssa viettää aikaa nykyään myös koulun ulkopuolella.
"Meidän kaveriporukka on täällä asuessani koko ajan laajentunut ja olen tutustunut erilaisiin ihmisiin. Asuntolassa asuminen on oikeastaan ollut tosi hauskaa. Jos joskus tulee tylsää, niin täältä löytyy aina porukkaa keiden kanssa hengailla iltaisin”, kuvailee Anni-Riina parin vuoden kokemustaan asuntolassa asumisesta.
Mitä asuntolassa tapahtuu iltaisin?
Vastikään remontoitu sauna kutsuu opiskelijoita rentouttaviin löylyihin kaksi kertaa viikossa.
Opiskelijoiden koulupäivä päättyy tyypillisesti kolmen, neljän maissa iltapäivällä. Sen jälkeen jokainen viettää vapaa-aikaansa miten haluaa. Jos mieli tekee urheilla, kokoontuu asuntolan liikuntakerho kaksi kertaa viikossa erilaisten lajien parissa. Opiskelijat myös järjestävät illalla toisilleen vapaamuotoisia rentoutumistuokioita ja leffailtoja. Punttisalille pääsee treenaamaan oman aikataulun mukaan ja kesällä järvi houkuttelee uimaan tai melomaan. Usein vaan oleillaan yhdessä jutellen tai korttia pelaten.
Asuntolan asukkaat rentoutuivat tiistai-iltana korttipelin parissa.
Asuntolassa ei koskaan tarvitse olla yksin, ellei sitten itse halua. Jokainen opiskelija tarvitsee kuitenkin myös omaa rauhaa ja tilaa. Jos opiskelija haluaa viettää iltansa akkuja lataillen lempisarjan parissa, sekin on täysin okei. Asuntola on nuorten koti, joten on tärkeää, että jokainen saa oleilla iltaisin kuten tahtoo. Opiskelijat voivat myös poistua alueelta koulun jälkeen esimerkiksi omien harrastustensa pariin. Vieraatkin ovat tervetulleita asuntolaan klo 16 - 21 välillä, kunhan heistä muistaa ilmoittaa asuntolan yhteisökasvattajalle tai asuntolaohjaajalle.
Asuntolan yhteisökasvattaja Lauri näyttää mallia punttisalia. Asuntolan asukkaat pääsevät treenamaan salille oman aikataulunsa mukaan.
Opiskelijoiden maalaamia motivoivia iskulauseita Kanneljärven opistolla
Kanneljärven Opisto korostaa toiminnassaan inhimillisyyttä ja erilaisten yksilöiden arvostamista. Nämä samat arvot näkyvät myös asuntolan arjessa.
”Meidän opiskelijoiden välillä vallitsee tosi hyväksyvä ilmapiiri. Kenenkään ei täydy pelätä, onko oikeanlainen tyyppi ja me ei tuomita ketään esimerkiksi ulkonäön tai luonteenpiirteiden vuoksi”, kuvailee Anni-Riina asuntolan suvaitsevaista henkeä.
Etsitkö itse parhaillaan opiskelupaikkaa ja haluaisitko samalla itsenäistyä osana turvallista yhteisöä? Voit lukea lisää opiskelijahauistamme täältä ja asuntola-asumisesta täältä.