Ajankohtaista

Ammatillisen koulutuksen etäopetus jatkuu vähintään 13.5.2020 saakka

31.3.2020 11:42:43 / by Pauliina Kalanti

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti jatkamme kaikilla linjoilla etäopiskelua ainakin 13.5.2020 saakka. Varaudumme suunnittelussa myös siihen, että opetus saattaa jatkua etäopiskeluna koko kevään. Kehitämme koko ajan etäopetuksen toteutustapoja ja teemme varmasti muutoksia ainakin joihinkin nyt käytössä oleviin tapoihin.

 

Opiskelijan näkökulmasta opiskelu jatkuu siis nykyisellä tavalla ainakin toukokuun puoleen väliin saakka. Oma hoks-ohjaajasi neuvoo ja auttaa, jos et tiedä, mitä opintoja sinun pitäisi tehdä. Tässä kuitenkin joitakin yleisiä linjauksiamme:

 

Miten opiskelemme Kanneljärven Opistolla?

Työpaikalla tapahtuva oppiminen

Koulutus- ja oppisopimusopiskelijat jatkavat työpaikalla tapahtuvaa oppimista, mikäli työpaikka katsoo voivansa tarjota opiskelijalle opintoihin liittyviä tehtäviä:

  1. Luotamme työelämäkumppaneidemme kykyyn arvioida, milloin opiskelijamme on turvallista opiskella työpaikalla: noudata työpaikkasi ja työpaikkaohjaajsi ohjeita ja neuvoja
  2. Älä koskaan mene työpaikalle, jos sinulla on flunssan oireita, päänsärkyä, kuumetta tai muita tarttuvan taudin oireita. Ilmoita sairaspoissaolosta aina sekä työpaikalle että ohjaavalle opettajallesi!
  3. Jos kuulut itse riskiryhmään, puhu asiasta ohjaavan opettajasi ja työpaikkaohjaajasi kanssa: sopikaa yhdessä sinulle sopivin tapa hankkia osaamista juuri nyt.
  4. Myös koulutus- ja oppisopimuksella voi tehdä etätyönä työpaikan osoittamia tehtäviä
  5. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja lastensuojelun työpaikoilla opiskelijat voivat olla nyt erittäin arvokkaita lisäkäsiä: työpaikalla oppimista on syytä jatkaa, jos se vain on mahdollista.
  6. Jos koulutus- tai oppisopimuspaikkasi voi tarjota sinulle opintoihisi liittyviä työtehtäviä vain osa-aikaisesti, ole yhteydessä hoks-ohjaajaasi! Työpaikalla tapahtuvan oppimisen rinnalla voit todennäköisesti opiskella myös esimerkiksi yhteisiä tutkinnon osia etäopiskeluna.
  7. Jos työpaikalla tapahtuva oppiminen keskeytetään, ole heti yhteydessä hoks-ohjaajaasi: suunnittelette yhdessä tilanteeseesi sopivat opinnot.

 

Uudenmaan maakuntarajan ylittäminen

Liikkuminen maakuntarajan yli työpaikalla tapahtuvan oppimisen tai opistolla käymisen vuoksi on mahdollista, mikäli se on työnteon tai opiskelun vuoksi välttämätöntä

 • tämä koskee erityisesti oppisopimuksella opiskelevia, jotka ovat työsuhteessa, mutta myös valmistumassa olevia koulutussopimuksella opiskelevia opiskelijoita ja esimerkiksi näytön tekemistä
 • Kanneljärven Opisto voi tarvittaessa kirjoittaa rajanylitystä varten selvityksen valmistumisen vuoksi välttämättömästä opiskeluun liittyvästä maakuntarajan ylittämisestä. Kirjoitamme selvityksen vain valmistumisen vuoksi välttämätöntä liikkumista varten!
 • Oppisopimusopiskelija voi pyytää selvitystä työn perusteella välttämättömästä liikkumisesta työnantajaltaan.
 • Kanneljärven Opiston kasvatus- ja ohjausalan pääsy- ja soveltuvuuskokeet pidetään 7.5.2020. Kokeeseen voi lähtökohtaisesti osallistua myös etäyhteydellä. Mikäli Uudenmaan liikkumisrajoitukset ovat silloin vielä voimassa, on kokeeseen osallistuminen nykyisen ohjeistuksen mukaan hyväksyttävä syy maakuntarajan ylittämiselle, mikäli etäosallistuminen ei perustellusta syystä onnistu.  Kaikki hakijat saavat ohjeistuksen kokeeseen osallistumisesta lähi viikkoina.

 

Miten etäopetusta toteutetaan Kanneljärven opistolla?

 • Jokainen opiskelija opiskelee oman HOKSinsa mukaisia opintoja: opiskelija ja hoks-ohjaaja suunnittelevat sopivat sisällöt etäopiskelun ajalle
 • Etäopiskelu tapahtuu pääsääntöisesti Moodlessa itsenäisillä tehtävillä tai virtuaaliluokassa ohjattuna
 • Koulutustarjottimen mukaiset lähipäivät toteutetaan alkuperäisen aikataulun mukaisesti etäyhteyden avulla. Lähipäiviin osallistuminen on pakollista, jos se on kirjattu opiskelijan HOKSiin.
 • Itsenäisen opiskelun tueksi järjestetään merkittävä määrä ylimääräistä ohjausta:
   
  1. Virtuaaliohjausta ja -opetusta eli livenä tapahtuvaa ryhmämuotoista opiskelua toteutetaan tutkinnon osittain ja yhteisten tutkinnon osien osa-alueittain siten, että saman asian äärellä opiskelevat voivat kokoontua Moodleen virtuaaliluokaan opiskelemaan yhdessä.
  2. Itsenäisen opiskelun tueksi järjestetään ylimääräistä ohjausta
  3. Hoks-ohjaajilla on myös omat virtuaaliluokkansa, jossa he ohjaavat omia opiskelijoitaan
  4. Tulossa myös opintopiiri-virtuaaliluokkia, joissa opiskelijat voivat tsempata toisiaan ja opiskella yhdessä ilman opettajaa
  5. Lisäksi erityisopettajalla on omat vastaanottoaikansa
  6. Linkki aikatauluihin löytyy opiskelijoille wilmasta. Aikataulu täydentyy koko ajan

 

VirtuaaliluokkaOpettajamme Jari Suomalainen ohjaa työelämässä toimimisen osa-alueen opiskelijoita virtuaaliluokassa.

 

 

Vinkkejä onnistuneeseen etäopiskeluun

 • Opiskelijan oma aktiivisuus on ensisijaisen tärkeää: aseta itsellesi tavoitteet ja aikataulut ja pidä niistä kiinni.
 • Hyödynnä tarjolla olevaa ohjausta ja palauta tehtävät ajallaan, jotta saat oppimisestasi myös palautetta - älä panttaa palautuksia itselläsi!
 • Ulkoile ja pidä taukoja, jotta jaksat keskittyä!
 • Käy virtuaaliluokissa - opettajan kanssa keskustelu auttaa opinnoissa kiinni pysymisessä, vaikka sinulla ei olisi varsinaisesti mitään kysyttävääkään!

 

Asuntola etäopiskelun aikana

Opiston asuntola on tyhjennetty etäopiskelun ajaksi. Jos sinulta on jäänyt asuntolaan tavaraa, jota tarvitset etäopetusaikana, ole yhteydessä yhteisökasvattajaan ja sovi tavaroiden noutamisesta.

Niille opiskelijoille, joilla on asuntolapaikka, ohjeistetaan vielä ennen pääsiäistä, miten ja millä aikataululla asuntolahuoneet tyhjennetään ja avaimet palautetaan, mikäli toukokuussakaan ei päästä palaamaan normaaliin päiväjärjestykseen.

 

Muistathan, että asuntolamme työntekijät Lauri (p. 044 045 3021) ja Camilla (p.044 357 8136) ovat opiskelijoiden käytettävissä myös vapaa-ajalla arki-iltaisin klo 16-20 virtuaalisessa aulassa Discordissa sekä WhatsAppissa, Snapchatissa ja Instagarmissa (Asuntolakannel)! Heidän kanssaan voit keskustella mieltä painavista tai ilahduttavista asioista tai vaikkapa pelata. Tule rohkeasti mukaan!

 

 

Lisätietoja antaa

Opiskelijalle oma hoks-ohjaaja

Oppisopimuksen yhteistyökumppaneille oppisopimusvastaava Paula Mäkelä (p.044 357 8121)

Yhteistyö- ja työelämäkumppaneille sekä hakijoille vararehtori Merja Leinonen (p. 044 3578128)

sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@kannelopisto.fi

 

 

 

Topics: Kasvatus- ja ohjausala, Ammatillinen koulutus, Yhteistyökumppaneille, Yhteishaku

Pauliina Kalanti

Written by Pauliina Kalanti